Over mij

 

Sporten om je hoofd leeg te maken, je goed te voelen, sterker te worden, jezelf uit te dagen, je grenzen op te zoeken maar ook je grenzen te bepalen. Naast mijn vriend, onze zoon en mijn werk als boekhoudster, is sport altijd een rode draad geweest in mijn leven. Sport is voor mij niet alleen je in het zweet werken, maar ook je rustpunt vinden en een glimlach op je gezicht. De tegenstellingen vind ik heerlijk, boekhoudster versus het lesgeven, yoga versus het kickboksen. Regelmatig vraag ik me af waar ik nu echt blij van word. Wat geeft me energie? 


In 2002 ben ik begonnen met lesgeven vanuit het idee dat het me geweldig leek om ervoor te zorgen dat mensen die vermoeid je les binnen komen, moe maar voldaan en met een grote glimlach weer naar huis gaan. Ik begon met het geven van Steps (later BodyStep®), BodyCombat® en Mental, een programma waarin Tai-chi, yoga en Pilates werden gecombineerd (later BodyBalance®).

Deelnemers uit mijn BodyBalance® lessen vroegen mij steeds vaker of ik niet eens iets meer kon gaan doen met de ontspanning, het laatste deel van de les. Ik verdiepte mij in meditaties en volgde de MindFit opleiding. Ik startte maandelijkse meditatie avonden in kleine groepjes, veelal met visualisaties en ademhalingsoefeningen. Just Be was geboren.

Door de jaren heen heb ik verschillende cursussen en trainingen gevolgd om mij verder te specialiseren.


Just Be

De naam Just Be is veelomvattend. Letterlijk vertaald “gewoon zijn”. Je mag er zijn zoals je bent. Je eigen grenzen leren kennen, opzoeken maar ook accepteren. Ik vind het belangrijk om mensen te kunnen laten bewegen met eventuele (op dat moment) benodigde aanpassingen, zonder dat je het gevoel hoeft te hebben dat jij het “minder” doet dan de ander. Doordat bij yoga de focus volledig op jezelf is gericht zit je als het ware in je eigen cocon. 


Kinderyoga
Op de school van mijn zoon gaf ik in het kader van het thema “beroepen” een kinderyogales aan de kleuters. Wat een fantastische ervaring! Ik nam ze mee in een verhaal waarbij we samen op avontuur gingen naar de dierentuin. We deden allerlei dieren na, voelden onze ademhaling en na de les mochten de kinderen nog even de klankschaal aanslaan of de thingshas laten klinken. Ik plaatste een enthousiast berichtje op social media en werd benaderd door FysioCentrum Nijverdal voor een samenwerking. Bij de opleiding kinderyoga die daarop volgde, kwam ik vandaan met een grote glimlach en heel veel enthousiasme. Ik besloot dat ik hier écht iets mee moest gaan doen en Just Be werd uitgebreid met het geven van kinderyoga lessen.

Yoga
Met ingang van september 2022 is daar de yoga en stoel yoga voor volwassenen bij gekomen. Een lang gekoesterde droom werd werkelijkheid.


Rian Kruithof


Opleidingen

 • 2013  MindFit
 • 2015  EHBO Kind (jaarlijks)
 • 2019  Hatha Yoga opleiding
 • 2019  Power Yoga
 • 2019  Pranayama
 • 2019  Armbalance workshop
 • 2020  Verdieping zonnegroet
 • 2020  Bewegen met senioren
 • 2020  Basiskennis anatomie
 • 2020  BackMitra workshop
 • 2020  Klankschaalmassages
 • 2021  Yoga Nidra
 • 2021  Kinderyoga 0 t/m 6 jaar
 • 2022  Kinderyoga 4 t/m 12 jaar
 • 2023  Kinderyoga Academie 4 t/m 12 jaar
 • 2024  Vinyasa Yoga
 • 2024  Yin Yoga 

Krachtig zijn

"Onze grootste angst is niet dat we onvolmaakt zijn.
Onze grootste angst is dat we mateloos krachtig zijn.

Het is ons Licht, niet onze schaduw, die ons het meest beangstigt.
We vragen onszelf: “Wie ben ik om briljant te zijn,
 prachtig, talentvol, fantastisch?”

Maar wie ben jij om dat niet te zijn?
 Je bent een kind van God.

Je onbelangrijk voordoen bewijst de wereld geen dienst.
Er is niets verlichts aan je klein te maken,
 opdat andere mensen zich bij jou niet onzeker zullen voelen.

We zijn allemaal bedoeld om te stralen als kinderen.
 We zijn allemaal geboren om de glorie van God die in ons is,
 te openbaren.

Die is niet alleen maar in sommige van ons, die is in iedereen!
En als wij ons Licht laten stralen,
 geven we onbewust andere mensen toestemming hetzelfde te doen.

Als wij van onze eigen angst bevrijd zijn,
 bevrijdt onze aanwezigheid vanzelf anderen.”

Nelson Mandela

Lydia Jansen

 

De helende kracht van het beoefenen van Yoga fascineert me. Inspanning leveren en dan ontspannen maakt voor mij dat ik dichter bij mijzelf kom. Door yoga ontwikkelde ik meer draagkracht, doorzettingsvermogen en uithoudingsvermogen en ja, ook zelfliefde.

Yoga werkt niet alleen positief door op fysiek vlak, maar ook op het mentale vlak. Toen ik Body Balance en yoga lessen volgde bij Rian, voelde ik mij na elke les zowel diep ontspannen als in mijn kracht staan. 

De kennis om dit te bereiken middels Yoga is iets krachtigs en dit gun ik iedereen.

Om die reden ben ik een Hatha Yoga opleiding gaan volgen om Yoga docent te worden. 

Mijn doel is deze discipline verder uit te diepen en anderen ermee te helpen, dit naast mijn docentschap Engels. 

Ik geef je graag binnenkort een yoga les ter kennismaking bij Fysio Centrum Nijverdal.